
Pentru ca auzim destul de des cliseul “Da, dar cat polueaza bateriile” in cazul automobilelor electrice, haideti sa facem un studiu scurt despre cat polueaza si cat consuma motorul cu ardere interna tipic european doar pentru a se mentine pornit, pe durata de viata a unui automobil si daca aceste emisii se pot compara cu emisiile teoretice suplimentare manufacturarii acumulatorilor.

Necesarul de putere pentru a roti arborele, a realiza compresia, a ridica motorina la o presiune de aprox. 600 de bari, a circula lichidul de racire, dar si pentru dinamica tensiunilor specifice din lubrifiant, la relanti, pentru un motor diesel modern, este de aproximativ 2kw in mod ideal (temperatura de lucru, fara consumatori). Pentru a genera aceasta putere, TDI-ul nostru consuma 0.7 litri de combustibil pe ora. Cam jumatate fata de propulsorul cu acelasi litraj pe benzina, deci mult mai eficient.
Din cei 0.7 litri pe ora, doar 0.2 sunt folositi pentru lucru mecanic (putere cinetica) iar restul de 0.5 litri sunt aruncati pe evacuare sub forma de caldura. Odata cu cresterea turatiei creste aproape proportional si acest necesar de putere. Energia pentru a tine motorul pornit in conditii normale de utilizare (fara ridicare prea mare in rpm) este de aproximativ 3kwh (turatie medie de 1500 rpm) pentru care se folosesc in fiecare ora de functionare cca 1,2 litri de motorina. Pentru fiecare litru de motorina consumat, motorul nostru emite cca 2kg de CO2 (plus 300gr CO2 pentru rafinare), multe NOx si alte particule “nasty”. Noi o sa ne limitam la CO2.

Durata de viata a unui motor diesel este de aproximativ 300-400.000 km. La o viteza medie de 75 km/h (ciclul tipic european), inseamna 5400 de ore de functionare. Adica aprox. 7 tone de combustibil, respectiv 8000 de euro. Doar ca sa stea pornit. CO2 emis exclusiv pentru rotirea motorului este de aproximativ 13 tone. Retineti va rog ca nu am luat in calcul emisiile pentru mobilitate, ci strict cele necesare mentinerii motorului pornit.
Se estimeaza ca pentru productia unui automobil in Europa, fabricile VW emit intre 6 si 17 tone de CO2 (UP si Touareg), iar cei mai acerbi sustinatori ai motoarelor diesel sustin ca pentru productia un automobil electric se emite cu 50% mai mult CO2. Conform spuselor dansilor asadar, productia unui Nissan Leaf va incarca atmosfera cu aproximativ 12 tone de CO2, asadar cu 6-8 tone mai mult decat echivalentul ICE.
QED.