March 26, 2023

Peugeot 3008 Hybrid

In 2011, Peugeot lansa sistemul hibrid de propulsie 4×4 numit “Hybrid4”. La momentul lansarii a fost primul autoturism hibrid diesel. Am testat un exemplar din 2013 cu 180.000km la bord, pentru un an si 50.000km.

Interior Hybrid4 – Peugeot 3008

Motorul termic HDI cu 16 supape dezvolta 163cp si cuplu de 300Nm, asigurand tractiunea, iar motorul Bosch electric de 37cp si 200NM asigura propulsia. Acumulatorul este un Nichel-metalhibrid Sanyo de 200 de volti cu o capacitate totala de 2500wh din care sunt folositi, din consideratii de fiabilitate, doar 1300wh. Prin urmare nu avem de-a face cu un PHEV (Plug-in hybrid) ci cu un hibrid clasic, la care sistemul electric e conceput in principal pentru a recupera energia de franare.

Punte spate Peugeot Hybrid4

HDI-ul este cuplat la un generator de voltaj inalt (270v) care asigura si functia de demaror instant pentru sistemul start-stop. In acest fel tranzitia de sarcina dintre electric si termic se face mai rapid. La sarcini mici, cum ar fi demaraje lente sau viteze constante sub 60-70 km/h motorul electric face fata cu brio, insa limitarea de capacitate a acumulatorului NIMH solicita pornirea termicului destul de des. Motorul termic incarca acumulatorul pana la jumatate, pentru a ramane loc pentru inmagazinarea energiei de franare. Frana regenerativa este destul de puternica. Algoritmii sunt foarte similari cu cei de la hibridele japoneze, doar ca agresivitatea cu care e folosit acumulatorul este mai mare la sistemul francez. Hybrid4 este instalat pe Peugeot 3008, 508 sau chiar Citroen DS5.

Panoul de bord, foarte similar cu cel al sistemelor hibrid japoneze

Consumul raportat de producator (3.8 litri/100km) este departe de cel real, insa acest lucru e de inteles in principal datorita ciclului de test care nu e diferentiat pentru auto hibride, deci inceperea acestuia cu acumulatorul plin genereaza rezultate false. Consumul in viata reala este de 4.5-5 litri/100km pentru ciclu mixt urban-extraurban si 6.5 litri/100km pentru autostrada, mers regulamentar. Avantajul sistemului hibrid apare in mediul urban, unde e posibila obtinerea unor economii substantiale. Nivelul de emisii scade si el proportional. Pe sosele neaglomerate, cu o viteza medie de 50-60 km/h, consumul minim e undeva la 3 litri / 100km, cu folosirea 100% a sistemului hibrid (cicluri incarcare-descarcare foarte dese).

Consum in mediul urban – Bucuresti

Din punct de vedere al fiabilitatii, modelul nu se dezice de legendele HDI – la 30.000 de km revizie motorul nu consuma niciun gram de ulei iar in toata perioada de exploatare (180.000-230.000km) nu au aparut probleme. Intretinerea e similara cu cea a unei Dacii Logan. Nu “pica” nici volanta, nici cutia, nici injectoarele, asa cum mai patesti pe la masinile laudate. Acumulatorul rezista surprinzator de bine, avand in vedere ca e solicitat cu cereri de debit de pana la 50x capacitatea sa. Cuplul diesel este generos si relativ constant iar motorul electric suplineste cu brio necesitatile de demaraj. As avea de facut doar cateva comentarii punctuale:

  1. Cutia automata, care e de fapt o manuala robotizata, desi eficienta in transferul cuplului, este foarte, foarte lenta, iar motorul electric nu este cuplat in timpul in care aceasta schimba treptele.
  2. Compresorul aerului conditionat este antrenat de motor, deci functia start-stop e mai mult inactiva pe perioada cand acesta e folosit.
  3. “Rezervorul” de franare (acumulatorul NIMH) are o capacitate destul de mica pentru greutatea masinii. In cazul in care cobori o panta, la munte sau deal, sau faci uz de frane mai des, in mediul urban, acumulatorul se umple imediat.
  4. Garda la sol e foarte mica pentru un 4×4 – desi tractiunea+propulsia te-ar scoate cam din orice zapada, risti sa ramai suspendat acolo unde chiar un autoturism cu tractiune ar trece.
Display multifunctional – partea de jos nu e insa vizibila de la volan.

Best-buy astazi, Iulie 2019, cu preturi intre 7.000 si 12.000 euro, din punctul nostru de vedere – autoturismele franceze in general au progresat destul de bine, detronand legendele germane atat la performante cat si la fiabilitate – sistemul Hybrid4 de la PSA este unul robust si eficient. In ciclul urban isi duce la capat cu brio misiunea de eficientizare a mobilitatii, reducand drastic consumul si emisiile acolo unde e nevoie mai mult.