
Nu voi discuta elementele de genul “electric vs termic” pentru ca ar fi irelevante – propulsia electrica e net superioara. Voi vorbi asadar despre electric vs electric – modelul Leaf costa minim 35.000 de euro, adica exact cat costa o Tesla Model 3 in SUA.

Pentru inceput, fotografia de mai sus reprezinta in stanga compartimentul motor al Nissan-ului Leaf, iar in dreapta cel al Tesla model S. Inginerii Renault-Nissan nu se pot dezlipi sub nicio forma de automobilele clasice, ei nu reinventeaza nimic, plaseaza si structureaza propulsorul electric fix ca si cum ar fi unul termic, in partea superioara a caroseriei, ridicand centrul de greutate in partea din fata, in contrast cu centrul de greutate coborat al partii din spate, datorat pozitionarii acumulatorilor – bine ca nu i-au pus in plafon. Apoi, da, am fost socat sa gasesc batranul acumulator de 12v fix acolo unde ar fi stat in cazul termicului (inside the box, that is, la propriu si la figurat) – carevasazica tot sistemul electric al automobilului este conceput pe 12v (tensiune mica, amperaj mare, ineficienta, conductori grosi, etc), care… atentie… e incarcat de acumulatorul de mare tensiune, al propulsiei….
Bun, sa trecem peste asta, desi imi intareste convingerea ca marii constructori de automobile nu vor reusi sa tina pasul cu schimbarea, armatele de ingineri nu vor permite asta, ei au nevoie de jobul lor, deci vor disparea complet daca nu inteleg eficientizarea asa cum ar trebui sa fie ea – si sa ne urcam la volan.

Panoul de bord e relativ simplu, lipseste (thanks God) turometrul si e inlocuit de celebrul indicator de sarcina, aparut intai la hibride (thx toyota) cu pozitiv si negativ (pe albastru, anticlockwise, recharge, apoi alb clockwise sarcina de mers), selectorul forward-reverse este un knob pe care-l duci ori in pozitia (fostei) viteze intai, ori in pozitia vitezei a doua (stanga jos) pentru reverse.
Materialele sunt de calitate, totul este un pic kitsch insa, sau poate e doar senzatia mea. Volanul e micut si supraasistat (nu stiu daca exista o setare pentru asta), cheia nu necesita introducere, dar e nevoie de apasarea butonului “on/off” pentru ceea ce se numea pornire.
Cu o greutate de aprox. 1400kg, Leaf nu este greoi deloc datorita celor 370nm ai motorului electric, disponibili la absolut orice viteza si in absolut orice moment (fara turbo lag, atingere turatie de cuplu, etc), cuplu egal cu cel maxim al unui diesel modern de 2 litri, care sunt capabili sa produca oaresce senzatii sportive, iar acceleratia liniara si puternica nu te poate lasa rece. Decat daca ai mers cu Tesla.
Nissan se lauda la acest model cu introducerea “e-pedal”, sistemul care-ti permite sa folosesti o singura pedala – care e o tampenie, iata de ce:
In cazul in care nu selectezi “e-pedal”, cand lasi libera acceleratia automobilul nu franeaza, ca si cum ai scoate pe liber o cutie manuala. Daca vrei sa franezi, apesi frana. Nimic in neregula aici, doar ca atunci cand apesi frana… masina franeaza clasic, cu etrieri si placute pe discuri, FARA recuperarea energiei. La un automobil electric, asta e crima – teoretic iti poate reduce autonomia la jumatate.
Franezi cu recuperare asadar doar daca activezi functia “e-pedal”, care functioneaza ca la orice automobil hibrid, simuland frana de motor prin folosirea propulsorului ca generator.
Autonomia in regim urban e mai mult decat decenta, te poti astepta la 300km daca esti norocos sau 200 daca nu. Indiferent de aglomeratie – mare avantaj la propulsorul electric.
Extraurban lucrurile nu-s la fel de bune. Daca accelerezi la peste 120km/h si ai ghinionul unui vant din fata, sau unui drum in panta, te poti trezi fara curent chiar dupa 100-150km. La 80km/h in conditii ideale insa poti spera la 300-350km, ceea ce e absolut ok.
Acumulatorul e de 40kwh – aceeasi capacitate ca si (noul) Renault Zoe, deci probabil o platforma comuna. Costul de productie al acumulatorilor este de cca 8.000 usd (200 usd per kwh), deci pretul automobilului, dupa mine, e foarte, foarte piperat. Piata europeana permite insa asta, tichetele de la guverne sustinand automobilele electrice. Pot estima insa ca un pret corect pentru un astfel de automobil ar fi sub 20.000 de euro. Restul e specula.
As alege asadar Leaf doar daca nu ar exista Tesla. Producatorii europeni, aliati din nou “printr-o minune” sustin aceleasi preturi ridicate pentru automobilele electrice, lucru care nu va mai dura prea mult. Vw, Renault, BMW, etc cer marea cu sarea pe batranele lor sisteme de mobilitate fortate pe propulsie electrica, iar Tesla Model 3 devine cel mai bine vandut sedan din Europa.
Time for a change, folks!